måndag 7 april 2008

Personalkonvertibler – mina synpunkter

I fredags läste jag i Dagens Industri att Peab planerar att ge ut personalkonvertibler till sina anställda. Tidigare har bland annat Skanska, Skistar, Assa Abloy gett ut personalkonvertibler för att nämna några. Tänkte därför ge några synpunkter angående teckning av dessa personalkonvertibler då det inte är helt ovanligt att börsnoterade företag erbjuder dessa till sina anställda.
Vad är då en konvertibel? En konvertibel är ett lån (obligation) till ett företag där man erhåller ränta. Lånet är också konvertibelt då lånets nominella belopp kan omvandlas till aktier till en förutbestämd kurs. I utbyte mot rätten att konvertera lånet till aktier så erhåller man lägre ränta. Indirekt köper man alltså ett lån (obligation) kombinerat med en köpoption. Köpoptionen betalar man för genom att avstå från högre ränta på lånet.
Till skillnad från vanliga konvertibler är personalkonvertibler normalt sett inte börsnoterade så det blir en mycket illikvid placering. Man bör därför tänka på att det blir en placering som är låst under lånets löptid vilket oftast är flera år. Det förekommer också att man ger låneerbjudanden för de som inte har sparade pengar för att köpa personalkonvertibeln . Dessa låneerbjudanden kommer då från en extern part. Vad man dock måste förstå är vad vad som händer med konvertibelns beståndsdelar när man finansierar sitt konvertibelköp med lånade pengar. Konvertibeln i sin grundform är en kombination av lån (obligation) och en köpoption. Lägger man då till att man lånefinansierat sitt köp så blir nettopositionen en köpoption då obligationen neutraliseras av lånet man tagit samt att man tar kreditrisken på företaget (du lånar av extern part och lånar vidare till konvertibelutgivaren). Denna köpoption är också dyr då kostnaden är räntedifferensen och ev avgifter. Bättre då att själv köpa en köpoptionen på börsen så slipper man att ta kreditrisken. Slutsatsen är alltså att aldrig låna för att köpa konvertibler.
Det som är positivt med en personalkonvertibel är att det kan vara ett sätt att få delaktighet i företaget och att konvertibler i normalfallet är mindre riskfyllkda än aktier. Populärt sägs ofta att den har obligationens trygghet kombinerat med aktiens möjligheter. Tyvärr betalar man för möjligheten genom att få sämre ränta på tryggheten alltså obligationen. Som det brukar heta: There is no free lunch!

1 kommentar:

Anonym sa...

Du säger att man kan köpa en köpoption istället för konvertibel.Detta går nästan aldrig då optionerna har för korta löptider.