torsdag 28 februari 2008

Zodiak

Är hemma igen efter en konferens utan tillgång till internet och fick nöja mig med en uppdatering av börsen med hjälp av text-tv;). Kollar nu snabbt och kan se att Placera.nu skrivit en intressant analys av Zodiak Television. Den ligger under:

http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=42137&mbFromPage=F%F6rsta%20sidan

tisdag 26 februari 2008

Zodiak Television - aktien eller konvertibeln?

Jag köpte i mitten av januari ett par poster konvertibler i Zodiak Television. Jag läste inte in mig så värst mycket på bolaget men jag bedömde det som begränsad risk och stor sannolikhet att jag får tillbaka pengarna när konvertibellånet förfaller i mars 2013. Lånet löper med en 6% årlig kupong och med en köpkurs på 101% som jag fick så var det bra ränta samt att man fick en lottsedel på köpet (med vinst om Zodiakaktien går över 27kr som är konverteringskursen vilket jag liknar vid en köpoption). Lottsedeln visar sig nu ha stor möjlighet attg slå in då aktiemarknaden reagerade positivt på deras Q4-rapport och handlade upp aktien till runt 24,50 vilket den också handlas i denna veckan. Jag tror fortsatt de har fina utsikter och de har ju en del högprofilproduktioner som Let's Dance i TV4, Wallander-filmer för BBC mm. De satsar också internationellt i Ryssland samt Indien. Med oförändrat resultat är PE-talet runt 16 för 2008, dock satsar de på tillväxt och en marginalhöjning (mål rörelsemarginal 10% jämföt med uppnådda 5,8). Min bedömning är att det finns en viss hävstång om man uppnår både tillväxt samt marginalhöjning. Vill man köpa in sig i Zodiak så är det ytterligare ett val som man skall göra: aktien eller konvertibeln. Jag tycker att konvertibeln är mer intressant. Visst, aktien måste stiga med 10 % (från 24,5 till 27) men det är till 2013. Under tiden kommer du få 5 årsräntor a 6% på nominellt belopp samt om aktiekursen rasar så får du tillbaka nominellt belopp, vilket man kan beteckna som en mycket bra "margin of safety"". Min slutsats är att Zodiak-konvertibeln är mycket köpvärd då köpoptionskomponenten i den är mycket undervärderad. Om man ställer konvertibeln i relation till aktien kan man betala upp till 120 procent på nominellt belopp utan att skämmas.

söndag 24 februari 2008

Förlagslån

Först får jag konstatera att Sagax kom med en bra rapport. De redovisar ett tillfredställande resultat vilket inte leder till att utdelningen på preferensaktien riskeras. Tittar man på förvaltningsresultatet kan räntekostnaderna stiga med 80% innan man landar på ett noll-resultat givet oförändrade hyresintäkter. Sagax känns fortsatt som en trygg investering.

Nu till huvudämnet då jag i veckan köpte en post förlagslån i Unibet på nominellt 3000 euro. Lånet löper med en årlig kupongränta på 9,7 procent. Jag tycker att dessa lite mer riskfyllda obligationer kan vara ett alternativ till en diversifierad portfölj. När man överväger en investering i dessa papper försöker jag tänka som inför ett aktieköp men fokuserar mer på nedsidan då jag som långivare till företaget ändå inte har en del i uppsidan. I fallet Unibet finns ju en hel del risker såsom politisk risk (regleringar kring online-spel) men jag tror nog att de har en stark affärsmodell och en bevisad intjäningsförmåga. Den breddning av verksamheten som sker genom köpet av Maria Holding tror jag ytterligare minskar den politiska risken. Jag valde att lägga Unibetlånet i min kapitalförsäkring då det skattemässigt blir mer förmånligt jämfört med vanlig 30 procent skatt på räntan.

Den som är mer intresserad av förlagslån kan hitta de som är noterade på Stockhomsbörsen på denna länken:
http://bors.affarsvarlden.se/listsmall.aspx?list=SESOX02&tabname=ratetabftg

Jag rekommenderar alla som köper ett förlagslån att läsa prospektet noggrant innan då det ofta förekommer speciella villkor.

onsdag 20 februari 2008

Premiär!!

Så äntligen blev det av att jag startar en blogg för att kunna skriva och reflektera kring investeringar. Att investera är min hobby och hittils en ganska lönsam sådan. Det började i unga år med lite aktier men jag är nu mer spridd med både aktier, fonder, konvertibler, obligationer och dessutom några enstaka optionsaffärer. På höger sida har jag listat samtliga mina innehav förutom fonderna.

Ett av mina innehav som jag vill nämna idag är Sagax preferensaktier. Dessa står idag runt 27,50 och har en företrädesrätt till 2 kr i utdelning. Sagax har rätt att återköpa preferensaktierna till 35 kr från februari 2011. Den myckat goda utdelning och möjligheten att Sagax återköper aktierna gör att man får en mycket god avkastning till en i måttlig risk. Varför kommer Sagax att återköpa? Jo, därför att preferensaktier som är en form av eget kapital är dyrt jämfört med lån och räknar man på det så kommer Sagax att återköpa om de kan få en låneränta som understiger 7,9%.