måndag 6 oktober 2008

Panik på börsen

Just nu styr rädslan börsen och folk gör panikförsäljningar och säkert en del tvångsförsäljningar bland de som är överbelånade. Jag fortsätter envist att tro att det är för sent att kliva ur börsen generallt sett. Visst kan det rasa mer men börsen kan också gå upp något så jag ligger fortsatt kvar. Jag ligger också ganska ansträngt till på mina utställda säljoptioner i Sandvik och Volvo men jag är lika envis med dem.

Jag har dock beslutat mig för att dra ner på min fastighetsexponering. Idag sålde jag ytterligare nominellt 40 000 kr i Balder förlagslån så där har jag endast SEK 30 000 kvar. Skall sedan även titta på mina Sagax preferensaktier och RURIC förlagslån. Återkommer imorgon om hur jag agerat. Mitt resonemang bygger på två skäl. Nummer ett är att jag och min sambo vill köpa bostad och finansoron skall inte få äventyra detta och en privatbostad korrelerar i hög grad med räntenivån och andra saker som också påverkar finansiella intrument med fastighetsexponering. Nummer två är vad som hänt inom bankkrisen i Europa. Det är en i hög grad en likviditetskris vi ser som t ex den tyska krisbanken Hypo Real Estate. I det senare fallet är det inga kreditförluster som framtvingat krisen utan att man lånar ut med långa löptider och finansierar sig på korta löptider. Hypo Real Estates irländska dotterbank Depfa som är starkt bidragande till moderbankens kris är vad jag förstår specialiserat på att finansiera offentliga verksamheter där skattebasen är en "informell säkerhet". Mycket låg risk i utlåningen med andra ord. Till detta kommer en lågkonjunktur. Detta tror jag kommer begränsa finansieringsmöjlighterna för och kan påverka prisbilden på kommersiella fastigheter även i Sverige. Risken skall inte överdrivas förstås men jag vill inte ta den.

Sagan om Digital Vision fick sig en ny vändning i morse då det blev handelsstopp. Det medförde att jag inte kunde försöka sälja någon del av mitt innehav. I skrivandets stund har ingen ny information kommit och hoppet står väl till en rekonstruktion. VKG fick till exempel i somras en rekonstruktion godkänd och där fick fordringsägarna nöja sig med 40%. Så jag hoppas att jag inte förlorar hela mitt innehav i DV.

Inga kommentarer: