tisdag 9 februari 2010

Eltankar

Jag har läst mycket den senaste tiden om elmarknadens påstådda katastrofala tillstånd med pristoppar under effektbrist nu i vintertider. Bortsett från att principen om fri prissättningen (läs marginalprissättning) så är elcertikaten ifrågasatta av många. Detta har bland annat lett till att vindkraft är i skottgluggen där jag har två investeringar, nämligen Eolus Vind och Rabbalshede Kraft. Visst, det är en kostnad som belastar köpare av el och kritikernas kalkyl är i korthet följande: marknadspriset på elcertikat gånger kvotplikten per kilowatttimme. Vad de inte tar med i beräkningen är att endast el från nybyggd förnyelsebar produktion tilldelas certifikat under en period på 15 år. Därför är kritikerna helt fel ute då de hävdar att kvotplikten för elcertikat enbart är kostnad. Eftersom el är marginalprissatt så sänker det ökade utbudet av el jämviktspriset (allt annat lika). Jag sticker här och nu ut hakan och säger att nettoeffekten skulle kunna vara en kostnadsminskninbg för elköpare. Någon som har andra åsikter?

onsdag 20 januari 2010

Jag har fått en son!!!!!!!!!!!

Jag kan lite blygt tillägga att mamma och pappa är fantastiskt lyckliga över vårt underverk!

torsdag 7 januari 2010

Konspirationsteorier: PPT

Vill du ha förklaringen till varför börserna gick upp så kraftigt förra året? Lägg då PPT på minnet. Nej, det står inte PTH eller PTV utan PPT.

PPT står för Plunge Protection Team och är enligt konspirationsteorins förespråkare en kommitte skapad av den amerikanska regeringen som står bakom hemliga aktieköp. Bakgrunden till teorin är att vanliga portföljflöden inte kan förklara kursuppgången och mellanskillnaden mellan kända flöden och det som krävs för att driva kurserna är alltså regeringens hemliga aktieköp (eller snarare köp av indexterminer).

Jag tycker själv att konspirationteorier är skrattretande men vill man ha något att skylla sina dåliga aktieköp på så kan man ju alltid prova PPT och se om man mår bättre....

onsdag 6 januari 2010

Tjäna pengar på nyemissioner!

Jag tänkte gå igenom ett ganska enkelt sätt att kunna få lite extra avkastning vid nyemissionssituationer där det är villkorat att befintliga aktieägare har företräde (så kallad företrädesemission). Ofta är en nyemissionestrukturerad på ett sådant sätt att den nyemitterade aktiens teckningskurs är betydligt lägre än gällande kurs. Dessutom är det ofta en viss procent av aktieägarna som aldrig svarar på emissionserbjudandet eller bryr sig om att sälja sina teckningsrätter. Således blir inte hela nyemissionen tecknad genom utnyttjande av teckningsrätter. I såna situtaioner är det vanligtvis så att existerande aktieägare får förtur till att teckna utan teckningsrättar. Tror man då på aktien och det är en viss marginal mellan aktiekursen och teckningskursen är det bara att anmäla sig för ytterligare aktier i nyemissionen. Jag missade tyvärr detta i SEBs nyemission i mars förra året. I Eolus Vind däremot fick jag en extra tilldelning på 100 aktier (utöver de 400 som jag tecknade med teckningsrätter) vilket blev en bra affär då de teckningskursen var 35 kr och gällande aktiekurs mellan 41 och 45 kr.

måndag 4 januari 2010

Bra börsdag och ingen framgång återköp

En kort kommentar idag medan den egenhändigt lagade sjömansbiffen skall puttra klart på spisen. Börsen gick starkt idag på årets första börsdag. Avanza hade en bra dag och idag kom marknadsandelarna för december månads börshandel. De hade en stor del av börsomsättningen i december förra året med 5,9% och en ännu större del av antalet avslut med en andel på hela 10,7%. Avanzas VD sa i december att de har en marknadsandel på 5% på allt nysparande i Sverige. Avanaza är ett av de bolag i min portfölj som jag har störst förhoppningar på och de har framtiden för sig.

Tyvärr blev det inget återköp i Volvo idag då A-aktien gick starkt direkt från öppning. Jag får avvakta och se om den faller tillbaka och jag har också börjat umgås med tanken på att lägga pengarna på ett annat bolag. Vilket bolag det skulle kunna bli vet jag inte men SCA känns som ett långsiktigt och säkert papper. Jag har dessutom redan bestämt att jag skall utöka min position i SCA med de pengar jag fick loss från en fondförsäljning.

söndag 3 januari 2010

Elmarknaden och tankar kring vindkraft

Under tiden jag levt med mitt innehav i Eolus Vind och sedan december Rabbalshede Kraft (både verksamma inom vindkraftsbranschen och elproduktion) har jag tittat lite på hur de nordiska elnäten och elmarknaden fungerar. Först vill jag nämna att jag är en övertygad kapitalist och accepterar principen om marginalprissättning på den råvara som el faktiskt är. För andra former av prissättning krävs att någon har makten att avgöra vem som skall ha hur mycket betalt. Ett rent marknadsbaserat system har också fördelen att prissättningen är teknikneutral.

Norden är uppdelat i prisområden där hela Sverige är ett område, Finland ett område medan Danmark är två områden och Norge tre. Dessa områden präglas av flaskhalser dvs brister i överföringskapaciteten. En trend inom nordiska elmarknaden är att man vill öka överföringskapaciteten inom Norden samt till övriga Europa. Värt att notera är att Danmark har två prisområden vilka är Själland och Danmark Väst. Dessa har ingen direkt förbindelse och om el skall säljas mellan områdena så måste detta ske genom Tyskland eller Sverige och/eller Norge. Detta kan få till följd att Danmark kan ha både det högsta och lägsta elpriserna inom Norden. En förbindelse över Stora Bält väntas dock stå klar under hösten i år. Det planeras också mer kapacitet mellan Finlad och Sverige, Norge och Sverige, Sverige och Litauen för att nämna några. Vad innebär detta på sikt? Jag tror att en mer integrerad elmarknad leder till stabilare och mer förutsägbara priser vilket jag tror gynnar säljare av vindkraftsel. Jag tror också att ökade förbindelser till övriga Europa kan leda till måttligt stigande elpriser vilket också är positivt för säljare av el. T ex har Norge en förbindelse till Nederländerna som visat sig vara en succe då man kunnat utnyttja prisskillnaderna på el mellan dessa marknader. En händelse som kan vara positiv för både Eolus Vind och Rabbalshede Kraft är att Sverige från 2011 troligtvis skall indelas i fyra prisområden. Uppstår flaskhalsar så kommer det leda till att södra Sverige för högre elpriser och det är där som de har huvuddelen av sina existerande och kommande vindkraftsverk.

fredag 1 januari 2010

Skatteplanering och ändrade innehav

Nu kring årsskiftet har det gått att göra en del skattedrivna affärer. Det jag har gjort är att sälja en del i ett gammalt fondinnehav och kvittat den vinsten mot förlust på Volvo B. Volvo-innehavet skall återköpas på måndag i min kapitalförsäkring och med lite tur kan jag också tillgodogöra mig kurskillnaden mellan B- och A-aktien då återköpet blir A-aktier (förhopningsvis kommer kurskillnaderna att pendla mellan A- och B-aktien i Volvo vilket ger möjligheter för fler arbitrageaffärer för vilket kapitalförsäkringen är synnerligen lämpad). För fondpengarna funderar jag på att öka mitt innehav i SCA. Jag tror att SCA inte riktigt hängt med i kursuppgången. Det är ett tryggt bolag med fasta tillgångar i skog och en intressant hygiendel. SCA betraktas också som ett utdelningsbolag och jag gillar utdelningar. Det negativa med SCA är skuldsättningen. En annan omplacering som delvis är gjord är att jag sålt mina SEK 40 000 förlagslån i Balder till kursen 101,8% av nominellt belopp. Den obligationen har en årlig ränta på 7,5%. Den sista posten Balder förlagslån köpte jag i februari för 75% av nominellt belopp, vilket visar vilket fantastiskt år det varit för high yield/företagsobligationer. För delar av det beloppet har jag köpt förlagslån i Biophausia till kursen 96% och som ger en årlig kupong på 7%. Jag planerar att utöka den positionen ytterligare nu i det nya året så jag slipper betala onöding skatt i min kapitalförsäkring. En annan fördel med omplacering är att återbetalning på Biophausia är ett år efter Balders förfall vilket gör att jag kan låsa in den högre räntan under en längre tid.