söndag 23 november 2008
En stilla månad...
söndag 26 oktober 2008
Ute ur DV!
Jag har fortsatt med att handla kortsiktigt i Seco Tools vilket resulterat i lite vinster som jag fördelade på kassan och utökat innehav (+15 aktier).
Volvo blev en stor besvikelse. Jag hade inte föreställt mig att Q3 skulle bli så svagt. Resultattappet överstiger volymeffekterna och det var ett högt kostnadstryck. Får hoppas att det minskar framöver med sjunkande råvarupriser och mindre press i produktionssystemen. Orderingången blev svag men jag hade i min enfald föreställt mig att det var diskonterat i kursen. Kundfinansieringens kreditförluster har tredubblats i år jämfört med föregående år och har trots detta en god lönsamhet. Men även här är ju framtidsutsikterna mycket osäkra och det är lätt att dra en parallell till t ex SEB och Swedbank. Slutligen kan jag konstatera att Volvo Bussar lägger ännu ett förlustkvartal bakom sig. Hur länge skall AB Volvo ha tålamod med denna dottern?
onsdag 22 oktober 2008
Rapportvecka
I övrigt har jag legat still och inte ändrat några innehav förutom att jag tradat lite i Seco Tools och för delar av de vinsterna har jag ökat min position. Detta har resulterat i att jag nu har utökat innehavet med det otroligt höga antalet 22 st aktier....
söndag 12 oktober 2008
Börskaoset fortsätter - fastighetsexponering nedragen
I veckan lyckades jag dock bli av med mina förlagslån i RURIC med en förlust på 2000 kronor. Sedan jag gick in där har bolagets aktiekurs kollapsat och aktien handlades i fredags under kursen för nyemissionen vilket är mycket illavarslande. Avyttringen av RURIC var sista steget i att dra ner min fastighetsexponering. Jag är dock mycket nöjd med att ha minskat min exponering mot fastigheter (räknar här inte in mina 100st aktier i Lundbergs) från ca 190 000 till knappt 30 000.
onsdag 8 oktober 2008
Paniken fortsätter...
Vad gäller mina portföljomplaceringar har jag gjort en del. Jag avyttrade 2600 Sagax preferensaktier samt ytterligare 300 st i min IPS-depå. RURIC har jag inte lyckats avyttra utan sitter fast ett tag till. Vad gäller min IPS-depå funderar jag på att köpa något annat istället för Sagax. Sandvik eller Industrivärden skulle vara möjliga kandidater.
Kan dock inte annat än konstatera att jag har mycket svårt att förstå en del av värderingarna på börsen. Volvo t ex fick sig en omgång i Dagens Industri idag. Man ifrågasätter där balansräkningen där en bytande del av omslutningen består av kundfinansiering (ca 90 miljarder enligt DI). Är DIs slutsats att Volvo skall värderas som en bank? Då är vi snart där. Volvos eget kapital värderas ungefär som Handelsbanken vid dagens slutkurser. Jag ligger nu back ca 22 000 kr på mina utställda säljoptioner i Volvo. Tyvärr är jag envis och vägrar köpa tillbaka dem med en värdering som bygger på skräck och rädsla. En möjlig förklaring till att börsfallet får ett eget momuntum kan vara sk livbolag och traditionella pensionsförsäkringar. Dessa konstruktioner som på sätt och vis kör med nästan full belåning eller ännu mer (underkonsoliderade försäkringsbolag finns ju) blir ju tvingade till massförsäljningar vid dessa börsfall av historiska proportioner.
måndag 6 oktober 2008
Panik på börsen
Jag har dock beslutat mig för att dra ner på min fastighetsexponering. Idag sålde jag ytterligare nominellt 40 000 kr i Balder förlagslån så där har jag endast SEK 30 000 kvar. Skall sedan även titta på mina Sagax preferensaktier och RURIC förlagslån. Återkommer imorgon om hur jag agerat. Mitt resonemang bygger på två skäl. Nummer ett är att jag och min sambo vill köpa bostad och finansoron skall inte få äventyra detta och en privatbostad korrelerar i hög grad med räntenivån och andra saker som också påverkar finansiella intrument med fastighetsexponering. Nummer två är vad som hänt inom bankkrisen i Europa. Det är en i hög grad en likviditetskris vi ser som t ex den tyska krisbanken Hypo Real Estate. I det senare fallet är det inga kreditförluster som framtvingat krisen utan att man lånar ut med långa löptider och finansierar sig på korta löptider. Hypo Real Estates irländska dotterbank Depfa som är starkt bidragande till moderbankens kris är vad jag förstår specialiserat på att finansiera offentliga verksamheter där skattebasen är en "informell säkerhet". Mycket låg risk i utlåningen med andra ord. Till detta kommer en lågkonjunktur. Detta tror jag kommer begränsa finansieringsmöjlighterna för och kan påverka prisbilden på kommersiella fastigheter även i Sverige. Risken skall inte överdrivas förstås men jag vill inte ta den.
Sagan om Digital Vision fick sig en ny vändning i morse då det blev handelsstopp. Det medförde att jag inte kunde försöka sälja någon del av mitt innehav. I skrivandets stund har ingen ny information kommit och hoppet står väl till en rekonstruktion. VKG fick till exempel i somras en rekonstruktion godkänd och där fick fordringsägarna nöja sig med 40%. Så jag hoppas att jag inte förlorar hela mitt innehav i DV.
söndag 5 oktober 2008
Bostadsvisning
Imorgon blir det spännande... farsen med Digital Vision fortsätter...
lördag 4 oktober 2008
Digital Vision
Skandalen i det hela är att DV inte har betalat till VPC (kontoförande institut) för den konvertibelränta som betalades ut vid månadsskifte. Eventuellt skall den räntan krävas tillbaka. Detta låter mycket tvivelaktigt och jag undrar då hur serösa VPC är. Distribuerar de utdelningar och räntor på kredit?
Annars har det varit en lugn vecka. Köpte dock ytterligare aktieindexobligationer som ger 1,5% på en månad, vilket ger drygt 16% uttryckt i årsränta.
fredag 26 september 2008
Digital Vision - say no more....
onsdag 24 september 2008
Digital Vision chockar marknaden
tisdag 23 september 2008
Vaddå åtstramad kreditgivning?
måndag 22 september 2008
Aktieindexobligationer - nya möjligheter
onsdag 17 september 2008
Börskaos - läge för skatteplanering!
Beslutet att ligga kvar i innehaven innebär dock inte att det inte finns möjlighet att optimera avkastningen. Jag har valt att omsätta aktier för att realisera förluster som kan användas i nästa deklaration. Jag sålde delar av mitt Seco Tools innehav i den vanliga depån och flyttade till min KF. Jag realiserade också förluster i Avanza, som jag har i min vanliga depå. Vad man bör tänka på är skatteverkets regler. Det går inte att vända en aktiepost med någon minuts mellanrum utan återköp bör ske efter en dag. Om man flyttar ett innehav till KF är detta inget problem. Vad gäller Avanza gjorde jag vändningen omvänt, dvs jag ökade först mitt innehav och sålde av samma antal efter en timme och realiserade en förlust. Jag tror inte att skatteverket har invändningar mot detta upplägg (bl a realiserar jag en lägre förlust genom att först sänka anskaffningsvärdet) men jag är inte en skatteexpert.
måndag 15 september 2008
Covered call i Holmen
lördag 13 september 2008
Leta bostad?
Tillbaka igen
Så vad har hänt med portföljen? Jag kan först konstatera att mina aktie- och fondinnehav dragits med i börsfallet. Jag är speciellt besviken på Volvo och Seco Tools. Vad gäller Volvo kan situation bli besvärlig med mina utställda säljoptioner. Jag trodde dock vid årets början att en sämre konjuktur redan låg i korten vad gäller Volvo och min egen åsikt är att dagens kurser är en total misstroendeförklaring av Volvos vinstförmåga.
Jag har funderat vidare vad gäller CPH och valde att inte gå in i aktien igen. Jag känner mig bekväm i det beslutet då ytterligare osäkerhet har tillkommit efterhand med SAS prekära situation. SAS är en mycket viktig kund och partner för CPH.
På fastighetssidan valde jag att gå ur Hufvudstaden och gå in i Balder istället då den stora substansvärdesrabatten där tilltalade mig. Efter att ha varit lång i Balder i två veckor sålda jag av privata skäl. Jag och min sambo funderar nämligen på att köpa bostad och jag vill därför dra ner exponeringen mot fastigheter och öka kassan istället.
På obligationssidan sålde jag mina Unibet med hyfsad förtjänst och lade två tredjedelar i kasan och för resten köpte jag en post kupongobligation i Russian Real Estate. Jag ser dock den huvudsakliga risken som inte fullt korrelerad med den svenska fastighetsmarknaden (jfr mitt resonemang att gå ur Balder) samt en dos politisk risk.
Jag har också ökat mitt konvertibelinnehav i Systematisk kapitalförvaltning. Bolaget har tyvärr haft det motigt det sista halvåret men jag tror fortsatt på bolaget. Fler fondlanseringar är på gång och de får en hel del positiv publicitet.
tisdag 17 juni 2008
CPH
-Verksamheten är monopolistisk i sin karaktär. Monopolränta.
-Stark och proffsig huvudägare i australiensiska Macqurie. Sitter inte på kapitalet.
-Intressant internationell gren vid sidan av CPH.
-Bredare verksamhet och intäktssida än man kan tro: trafikavgifter, shoppingkoncession, p-hus, hotell.-Stora innehav av fast egendom (huvudsakligen mark) som ännu inte är exploaterad. Dolt värde.
Får se vilket beslut jag tar angående CPH.
I övrigt har jag ökat mitt konvertibelinnehav ytterligare något i Systematisk Kapitalförvaltning. Jag har nu ett innehav på nominellt SEK 45 000. Jag har sålt av delar av den ökningen jag gjort i Avanza. Netto ökade jag dock mitt innehav med 50 st och kortsiktig handelsvinst var SEK 501 samt att jag realiserade förluster (Avanza ligger inte i min KF). Mitt snittinköpsvärde är nu drygt 110kr.
Ett nytt bolag har dykt upp på radarn, Munchener Re (tyskt återförsäkringsbolag) och jag skall försöka lära mig mer om det bolaget. Jag skall dock inte gå in där utan att sälja något annat. Månde det vara en ersättare för CPH?
tisdag 10 juni 2008
Avanza
onsdag 28 maj 2008
Konvertibelbyten
Idag ökade jag också på mitt innehav av konvertibler i Systematiska Kapitalförvaltning. Tror att bolaget har potential och att konvertibeln är en bra ingång då det är lite av hängslen och livremmar samtidigt som jag, förhoppningsvis, sitter med i hissen uppåt tillsammans med aktieägarna.
måndag 26 maj 2008
Bud på Zodiak Television
onsdag 21 maj 2008
Boktips
tisdag 20 maj 2008
Ändringar i portföljen
-Jag har minskat i Digital Vision konvertibel. Trots att bolaget har tagit många ordrar så var Q1 en katastrof. Den finansiella risken har ökat markant i bolaget. Jag valde därför att minska mitt innehav och gör därmed en kursförlust. Medräknat erhållna räntor så ligger jag ca 5% plus på den delen jag avyttrade, vilket är klart otillfredsställande med tanke på risken.
-Jag har ökat mitt inehav i Sagax preferensaktie. Tror att återköp kan vara möjligt.
-Jag har köpt en liten post konvertibler i Systematisk Kapitalförvaltning.
måndag 19 maj 2008
Handelsbanken löpte ut
söndag 11 maj 2008
Kiev, Ukraina
Kiev var en intressant upplevelse. Någonting påminde om Moskva och Kiev kändes då som dess lillebror. Det var dock inte lika stora byggnader och inte lika många extrema lyxbilar som i Moskva. En sak som jag la märke till var att det var många byggen runtom i stan. Vägarna var katastrofalt dåliga och var nog bland de sämsta jag sett bland östeuropas huvudstäder så det finns mycket kvar att göra. Ukraina torde också ligga bra till i den nuvarande prisboomen på jordbruksvaror. Hoppas att de utnyttjar det på rätt sätt. Historiskt hade de ju en boom som exportör av jordbruksvaror under 1800-talet som fick bland annat Odessa att blomma uppp och bli östeuropas Paris. Får avsluta med att säga att de människor jag träffade var mycket vänliga och seriösa. Om de får representera Ukraina i stort så borde landet kunna fortsatta att utvecklas i rätt riktning.
I övrigt så har jag en del investeringsbeslut framför mig. Min utställda säljoption i handelsbanken förfaller på fredag så nu gäller det att det inte blir ett stort kursras. Jag funderar också på att köpa fler Sagax preferensaktier. Jag tror att man kan få en avkastning där på mellan 7 och 17 procent per år med störst sannolikhet i den övre delen av intervallet.
måndag 21 april 2008
Beslut säljoption Handelsbanken
I övrigt tycker jag det är svårt att hitta köpvärda aktier. Avanza är dock en kandidat för tilläggsköp. Sedan har ett nytt företag dykt upp på radarn som jag vill lära mig mer om och det är Systematisk Kapitalförvaltning. Systematisk Kapitalförvaltning, en hedgefondförvaltare, borde dela vissa bra egenskaper med Avanza såsom förvaltningsavgifter som stabil inkomstkälla, låga rörliga kostnader och ett väldigt lågt investeringsbehov. Systematisk kapitalförvaltning har förutom aktien även en konvertibel som är noterad och det är möjligt att den kan vara mer intressant än aktien då det blir en annan begränsning på nedsidan.
söndag 20 april 2008
Strategi: Utfärda säljoptioner
fredag 18 april 2008
Aktiebrevsnostalgi
Trots att det är mer än åtta sedan jag tog mitt pick och pack och lämnade barndomshemmet så får jag ofta med mig lite gamla grejor när jag hälsat på hos mina föräldrar. Senaste besöket bjöd på enorm nostalgisk överraskning. Min mor hade uppenbarligen rensat i bankfacket och hittat två gamla aktiebrev i mitt namn. Jag misstänker att breven är för mina första egna aktier som mina föräldrar köpte till mig under åttiotalet. Aktiebreven är på aktier jag fick i Skandinvaiska Enskilda Banken. Jag funderar på att rama in dem och sätta upp dem på väggen men det får vänta tills vi har ett större boende. På sätt och vis är det synd att aktiebreven avskaffats och att man har vad man kan kalla ett elektroniskt kontobaserat system. Med aktiebrev hade daytrading och mycket korta affärer varit svårare eller omöjliga och det skulle hindra många småsparare att gå in i den fällan.
tisdag 15 april 2008
Ökar i Balder förlagslån
Läser man Balders årsredovisning så har soliditeten ökat under 2007 och de höjer soliditetsmålet vilket för mig som fordringsägare är tilltalande. Dock börjar jag fundera lite när Balders VD skriver att "efter 2007 står vi nu redo att växa i storlek när vi ser möjligheter därtill". Det finns en möjlighet att växa i ett finansiellt perspektiv men inte utifrån kvadratmeter. Balders aktie handlas till en ganska stor substanvärdesrabatt och jag undrar om han kan hitta lika billiga fastigheter som sin egen aktie...
lördag 12 april 2008
Nytt jobb
Jag skall ännu än gång avvika från området investeringar och komma in på ett mer personligt ämne. Jag har i veckan fått ett nytt jobb i den grupp jag idag jobbar i. En person skall sluta och jag blev då tillfrågad att ta över den personens arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna i den tjänsten är de mest krävande i gruppen bortsett från chefens uppgifter så det är ju ett steg uppåt och innebär med all sannolikhet ett visst lönelyft (har ännu inte diskuterat detta med chefen). Nu till anledningen till att jag tar upp detta på min blogg. Då chefen meddelade att min kollega skall sluta och gå vidare någon annanstans så gratulerade man personen och tyckte att det var roligt. När chefen talade om att jag skall gå vidare inom gruppen så var det ganska tyst och inget ”grattis”. Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan glädjas med sina kollegor och jag hoppas nu innerligt att detta inte skall fortsätta och utvecklas till någon slags konflikt. Får se om jag har anledning att återkomma om detta på min blogg.
onsdag 9 april 2008
Utdelningssäsong
Bolag
|
Utdelning
| |
Avanza
|
2400
| |
Holmen
|
1200
| |
Hufvudstaden
|
700
| |
Industrivärlden
|
1000
| |
Köpenhamns flygplats
|
1461
| |
Lundberg
|
900
| |
Pfizer
|
1200
| |
Sagax pref
|
3200
| |
Sandvik
|
1740
| |
SCA
|
1320
| |
SEB
|
1645
| |
SHB
|
6075
| |
Seco Tools
|
7440
| |
Volvo
|
1375
| |
Totalt
|
31656
|
måndag 7 april 2008
Personalkonvertibler – mina synpunkter
lördag 5 april 2008
Min portfölj
Aktier 53,0%
Aktiefonder 20,2%
Aktieoptioner -1,3%
Konvertibler 8,8%
Konto 2,9%
Obligationer 16,3%
Förändringar under det senaste kvartalet är huvudsakligen att jag har köpt fler aktier och omsatt säljoptioner. Aktieköp är att jag sålt Q-Med (tursamt nog innan katastrofala Q4) och köpt Avanza istället. Jag har därutöver gjort mindre tilläggsköp i Huvfudstaden, Handelsbanken och Volvo.Vad gäller säljoptioner så har optioner som jag ställde ut för drygt ett år sedan förfallit utan lösen i januari och då fick jag utrymme att ställa ut nya optioner vilket jag har gjort under den börsturbulens som varit. Jag har också ökat något i konvertibler (Zodiak Television) och diversifierat förlagslånen (obligationer) då jag minskat i Balder och köpt en ny post i Unibet.
Jag kanske också skall förklara varför aktieoptioner är -1,3% av min portfölj. När jag ställer ut säljoptioner så erhåller jag en kontant premie. Denna hamnar då intialt i kassan medan optionens marknadsvärde för mig som utfärdare av optionen är negativ. Min förhoppning är då att optionens värde skall gå mot noll och förfalla värdelös och jag kan då behålla den premie som jag erhållit.
Det skulle vara intressant att höra hur andra har viktat sina portföljer.
tisdag 1 april 2008
Spekulationer i Lundbergs
söndag 30 mars 2008
Belgrad, Serbien
onsdag 12 mars 2008
Strategi med indexoptioner
Strategin går ut på att sälja (ställa ut) en köpoption och en säljoption. T ex kan man kombinera optioner som förfaller i oktober. Följande kurser gällde idag:
-OMX index idag 947
-Säljoption med lösenpris 860 kan säljas till kurs 51
-Köpoption med lösenpris 1080 kan säljas till kurs 25
Vid vilka indexnivåer förlorar jag pengar? Jo, när indexkursen vid förfall över- eller understiger lösenpris samt erhållna premier dvs på uppsidan 1080+51+25=1156 och på nedsidan vid 860-51-25=784. Index kan alltså stiga med 209 punkter motsvarandes 22,1% respektive sjunka med 163 punkter motsvarande 17,2% innan det blir en förlust. Nu får man alltså multiplicera med hundra för att få det i kronor: erhållna premier blir 7600kr och förlust vid t ex ett indexfall på 25% till 710 blir då (784-710)*100=7400 kr
Jag tycker att strategin är intressant och den bygger på att man tror att index kommer hålla sig inom de lösenpriser som man ställt ut optioner till. Risken ser jag främst på nedsidan då man inte kan vara "naturligt hedgad" med sin aktieportfölj. Vad jag menar med "naturligt hedgad" är att vid en kraftig börsuppgång så med en portfölj på ca 100 000 kr som hyffsat liknar index så bör portföljen kompensera vad man förlorar på att index går över 1156-nivån (kom ihåg att i exemplet så är indexexponeringen uttryckt i pengar 947*100=94700 kr). Jag kommer dock att avstå från detta förslag då jag för tilfället inte har utrymme för mer optioner i min portfölj och att jag egentligen är tveksam till att spekulera i indexrörelser utan föredrar aktieoptioner. Jag rekommenderar ingen att handla i optioner baserat på vad du läst här då det är riskfyllt och kan leda till stora förluster!!
måndag 10 mars 2008
Omval ITPK
onsdag 5 mars 2008
Handelsbanken
måndag 3 mars 2008
Är fonder bra för sparare
torsdag 28 februari 2008
Zodiak
http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=42137&mbFromPage=F%F6rsta%20sidan
tisdag 26 februari 2008
Zodiak Television - aktien eller konvertibeln?
söndag 24 februari 2008
Förlagslån
Nu till huvudämnet då jag i veckan köpte en post förlagslån i Unibet på nominellt 3000 euro. Lånet löper med en årlig kupongränta på 9,7 procent. Jag tycker att dessa lite mer riskfyllda obligationer kan vara ett alternativ till en diversifierad portfölj. När man överväger en investering i dessa papper försöker jag tänka som inför ett aktieköp men fokuserar mer på nedsidan då jag som långivare till företaget ändå inte har en del i uppsidan. I fallet Unibet finns ju en hel del risker såsom politisk risk (regleringar kring online-spel) men jag tror nog att de har en stark affärsmodell och en bevisad intjäningsförmåga. Den breddning av verksamheten som sker genom köpet av Maria Holding tror jag ytterligare minskar den politiska risken. Jag valde att lägga Unibetlånet i min kapitalförsäkring då det skattemässigt blir mer förmånligt jämfört med vanlig 30 procent skatt på räntan.
Den som är mer intresserad av förlagslån kan hitta de som är noterade på Stockhomsbörsen på denna länken:
http://bors.affarsvarlden.se/listsmall.aspx?list=SESOX02&tabname=ratetabftg
Jag rekommenderar alla som köper ett förlagslån att läsa prospektet noggrant innan då det ofta förekommer speciella villkor.
onsdag 20 februari 2008
Premiär!!
Ett av mina innehav som jag vill nämna idag är Sagax preferensaktier. Dessa står idag runt 27,50 och har en företrädesrätt till 2 kr i utdelning. Sagax har rätt att återköpa preferensaktierna till 35 kr från februari 2011. Den myckat goda utdelning och möjligheten att Sagax återköper aktierna gör att man får en mycket god avkastning till en i måttlig risk. Varför kommer Sagax att återköpa? Jo, därför att preferensaktier som är en form av eget kapital är dyrt jämfört med lån och räknar man på det så kommer Sagax att återköpa om de kan få en låneränta som understiger 7,9%.