måndag 30 januari 2017

Stängd trade i Beijer Alma

Stängde min trade i Beijer Alma idag då den varit stark de senaste dagarna och ligger kvar på en hög nivå. Jag köpte tillbaka mina 300st till kurs 241 och gick jämnt ut efter courtage.

Beijer Alma är ett långsiktigt innehav och på nuvarande nivåer vill jag inte öka positionen men den är inte tillräckligt högt värderad för att sälja av. Årsrapport väntas den 14 februari och det blir spännande läsning kring lönsamhet i stort och årets utdelning. Mina frågetecken är kring fakturering och om de får en skjuts av den svaga kronan. Min egen prognos är oförändrad utdelning med tanke på YTD Q3 där vinst per aktie ligger något under samma period föregående år. Känslighetsanalysen i årsredovisningen för 2015 klumpar ihop EUR/SEK och GBP/SEK och dessa har gått åt olika håll även om min gissning är att EUR är av större betydelse än GBP. Jag skulle också vilja veta mer om hur de ser på gjorda förvärv och kommande förvärvsaktivitet.

I veckan finns annat att se fram emot då det är dags för utdelning i mina innehav i Eolus Vind, Volati pref och SAS pref.

söndag 29 januari 2017

Mina sparka på däcken-innehav

Det finns många åsikter kring hur man bäst väljer aktier. Förutom att endast analysera bokslut och liknande aktiviteter som är sifferrelaterade kan ett sätt vara sätt vara scuttlebutt metoden som oftast tillskrivs Philip Fisher och där man ska prata med personer i det aktuella företag samt andra branschkunniga och andra experter för att bilda sig en egen uppfattning kring de mer kvalitativa delarna av bolagets utsikter. Som en enkel privatperson med heltidsjobb är detta ofta omöjligt. Jag skulle dock vilja begränsa det lite till att man i alla fall sparkar på däcken och där finns det vissa bolag som man kan ha erfarenhet från som kund eller branschkunskap från sitt ordinarie jobb. I mitt fall är det följande bolag som jag har personlig erfarenhet ifrån och där jag tycker att bolagen gör ett enastående bra arbete med fina produkter. Dock säger metoden inget om värdering av bolaget och om det är köpvärt på dagens aktiekurs.

-Avanza. För den sparintresserade har de ett enastående utbud och bra priser. Utbudet är inte bara  brett mätt i antal investeringsbara produkter utan också en hemsida som gör dessa tillgängliga De har en bra kundtjänst (i mitt fall har de överträffat gammelbankerna så att man häpnar) och de hårdsäljer inte. De har en historia av innovationer som t ex Avanza Zero, Superlånet, Superbolånet med mera. Personligen drar jag nytta av Superbolånet och sparar knappa tusenlappen i månaden på lägre räntor. Avanza är mitt näst största innehav med ungefär 10% av portföljen.

-SJR. Av dessa har jag direkt erfarenhet av som kandidat i rekryteringsprocesser. Mitt intryck är att de är kompetenta och bemöter en med respekt. Det finns säkert andra bemannings- och rekryteringsbolag som gör ett bra jobb men dessa har stått ut lite extra tycker jag i mina kontakter vad gäller jobbsökande. SJR är mitt femte största innehav med ca 7% av portföljen.

-Skistar.  Från egna skidsemestrar i Sälen så är mitt intryck gott kring Skistar som ett bolag som driver familjevänliga destinationer både i och kring backen. Det möjliga klagomålet är prisnvån fast vad är billigt numera? Jag äger en minipost som härstammar från utdelning av värdepapper från Öresund. Skistar utgör 0,2% av min portfölj.

Investmentbolag består ju av flera bolag men i ett av mina innehav finns två verksamheter där jag som konsument har sparkat på däcken och som får tummen upp. Pegroco Invest är delägare i Hagabadet som är en trevlig inrättning där man kan bli blötlagd och sedan mörbultad med någon trevlig behandling. Deras andra innehav är Mechanum som är en kundorienterad och prisvärd uppstickare av originalservice för bilar. Pegroco Invest pref utgör 2,6% av min portfölj och är ett av mina högavkastningsinnehav.

fredag 27 januari 2017

Smått och gott: Ferronordic Machines och Beijer Alma

På morgonen kom nyheter om ny ordförande i Ferronordic Machines. Staffan Jufors, fd vd i Volvo Penta och Volvo Lastvagnar, blir ny ordförande. Bra med rejäl kompetens i styrelsen som både har erfranhet från återförsäljare samt mer industriell verksamhet. Det känns bra för mitt innehav i Ferronordic Machines där jag äger 180 st prefernsaktier. Ferronordic Machines är ett innehav där jag kan se att jag vill öka mitt innehav. Direktavkastning på 12-13% som dessutom stiger under de kommande åren enligt villkor i bolagsordningen. En reell möjlighet att bli återköpt till kurs 1200 kr är också en positiv faktor.

Sedan har jag gjort en förhoppningsvis kortsiktig affär i Beijer Alma. Mina 300 aktier såldes till 241,50 idag. Jag tror att de nuvarande kursnivåerna är lite tuffa och inte riktigt underbyggs av direktavkastningen. Jag gillar Beijer Alma och deras verksamhet och strategi med tilläggsköp. Förhoppningsvis kan jag kliva in igen någon krona lägre.


måndag 23 januari 2017

Alternativ till preferensaktier

Under senare år har preferensaktier blivit mer populära i takt med att fler företag har emitterat den sortens aktier. I en diversifierad portfölj eller pensionssparande tycker jag de förtjänar att få en mindre allokering. Är man mer riskbenägen som t ex jag är med min egen portfölj så kan de lämpa sig för att köpas med viss belåning.

Som investerare (ortodoxa värdeinvesterare skulle nog kalla mig spekulant) tycker jag att det numera finns dåligt med alternativ till preferensaktier inom high till medium yield och att det inom analys- och bloggsfären fokuseras för mycket på preferensaktier. Jag har tidigare investerat i både konvertibler och förlagslån och vill gärna hitta fler alternativ

Förlagslån är uttryckligen efterställda lån vilket man kan jämföra med preferensaktier som är eget kapital och således är efter alla fordringsägare. För tillfället finns det mig veterligen inga noterade förlagslån. Listan på Nasdaqs sida är helt tom. Har man följt detta under mer än tio år är det intressant att se vilka trender de går bland företagen och på börsen. Då kan jag inte komma ihåg att det ens fanns några noterade prefensaktier.

Företagsobligationer finns det en del av och jag har själv en liten position i Addvise på 30 000 kr nominellt belopp. Problemet inom den här kategorin är att det mesta anses av marknaden vara väldigt låg risk med en motsvarande låg avkastning. Det är också ett problem att hitta informationen. Avanza har t ex inte några tydliga listor. Ytterligare ett alternativ kan vara räntebevis men jag är kluven kring dessa då man även tar risk på banken och att det är väldigt kluriga villkor i händelse av ett kreditevent. Ofta är också avkastningen för låg.  Har någon bra tips på intressanta obligationer med bra avkastning så tas det tacksamt emot.

Konvertibler som är out of the money (dvs aktien handlas en bit under konverteringskursen så att optionskomponenten i konvertibeln har inget eller lågt värde) kan också vara ett bra alternativ. Här finns det ett antal konvertibler listade och Avanzas lista är mer komplett och användbar. Här är dock problemet att de är in the money eller inte i tillräckligt stabila bolag vilket Eniros konvertibel kan vara ett exempel på.




lördag 21 januari 2017

Min portfölj

Jag har inga specificerade regler för hur min portfölj är sammansatt. För att bevara kapitalet är jag övertygad om att riskspridning är en nödvändighet och jag har också en preferens för utdelningsaktier. Jag använder belåning för en del av min portfölj som kan kallas för high yield eller högavakastande värdepapper. Belåningen är på dryga 10% av portföljvärdet. På sätt och vis så kan man ju då säga att portföljen består av två delar, en obelånad vanlig del samt en högavkastande del med hög belåning med främsta syfta att skapa kassaflöde i portföljen.

Placeringsmässigt har jag under senaste året haft som mål att dra ner fastighetsexponeringen samt en gammal käpphäst är att avveckla mina två fondinnehav som är en gammal rest. Här brukar jag sälja lite varje år för att  inte betala för mycket i skatt då de inte finns i KF/ISK. Det är även några aktieinnehav som är skattemässigt något låsta bl a Avanza som jag hellre hade haft i ISK  och jag är inte heller helt övertygad om potentialen i SCA. 0,0% innehaven är otursordrar (alla aktier sålda förutom en i säljorder samt mostsvarande orderfyllnad på köporder i fel depå) samt en rutten restpost av en misslyckad investering i Rabbalshede Kraft som är för dyr för att sälja på Alternativa.

Nedan är mina innehav i storleksordning:



InnehavAndel
Öresund10,4%
Avanza9,7%
Sandvik8,4%
Industrivärlden8,2%
SJR7,1%
Lundberg5,8%
SHB B5,4%
Volati pref4,9%
Ratos4,4%
Ferronordic Machines pref3,9%
Volvo B3,3%
Coor3,1%
Pegroco Invest pref2,6%
Castellum2,4%
Bosjö fastigheter2,3%
Boform pref1,9%
SCA1,8%
SEB Nordenfond1,8%
SEB A1,7%
Beijer Alma1,7%
SEB Europafond1,5%
Eolus Vind1,3%
Fabege1,2%
Novus group1,0%
Real Holding pref0,8%
Kallebäck Prop0,7%
Addvise obligation0,7%
SHB A0,6%
Volvo A0,4%
SAS pref0,3%
Skistar0,2%
SEB C0,2%
Sagax pref0,0%
Rabbalshade Kraft0,0%
Corem pref0,0%
-->

fredag 20 januari 2017

Omplaceringar i portföljen under 2016

Eftersom det ännu en gång blivit ett ganska långt uppehåll i bloggen vill jag gärna summera mina köp och sälj under året.

Som jag tidigare skrivit så har jag sedan 2015 varit skeptisk mot fastigheter och speciellt marknaden för privata bostäder. Jag har därför dragit ner på det under året. En sådan affär var att sälja Oscar Properties pref. Ersättare blev Saltängen som köptes in i mars. Saltängen hade då kommit ner i pris. I december fick jag upp ögonen för Bosjö Fastigheter. De äger logistik- och kontorsfastigheter uthyrda till Ellos strax utanför Borås. De hade en marginellt bättre yield än Saltängen men framförallt längre bindningstid på hyreskontrakten. Affärsrisken är alltid svår att bedöma men e-handel hör ju till framtiden och även om Ellos inte är skarpast i klassen så hoppas jag att de kan ha en oförändrad kaka, om än en mindre bit av en större totalmarknad. Saltängen hade dessutom gått upp från nivån 100 kr till 111-112 när jag sålde. Totalt blev det ca 20% med kursutveckling, utdelningar och lite kortsiktig trading. Eftersom jag bor i västra Sverige är det också en bonus att någon gång passera förbi sin fastighet.

Ett annat byte som var en del i samma rotation var i december då sålde jag mina Amasten pref och satsade pengarna på Pegroco pref. Push and pull analys på det bytet blir minskad fastighets- och ränteexponering, högre yield, nya intressanta innehav samt vad jag bedömer som en mycket kompetent organisation och styrelse i Pegroco. Även ägarlistan har en del tungviktare vilket är ett plus för mig. Jag gillar skarpt deras intåg i Mechanum där jag själv servar bilen. Mechanum är extremt kundfokuserat och lätta att ha att göra med samt har en bra prisbild för orginalservice.

Under året har jag också gjort vad som kan kallas för special situations. Jag har i tre omgångar utökat i Ferronordic Machines pref. Återigen hög risk men en skicklig ledning och intressant marknad. Dessutom starka resultat på en oerhört pressad marknad, I början på året hade jag de havererade resterna av en fixed income position av 40 st preffar. I januari köptes 14 st för 401,50 i maj 66 st för 587 och sedan i augusti 60 st för 730 kr. Köpet i maj finansierades genom sälj av Bilia något som förtjänar att återkommas till i ett separat inlägg. Under årets sista handelsdag avslutades med en spekulativ position i Real Holding pref 275 st till kursen 100 kr. Jag är övertygad om att stamaktieägarna vill försvara sitt kapital samt att de köper fastigheter med nyutgivna aktier vilket förbättrar kassaflöde och räntetäckningsgrad.

En mindre position i Novus Group har också inhandlats. Jag tycker de har förutsättningar för bättre resultat speciellt med tanke på att det är val 2018, har en god yield samt en kassa som är mycket stor. Tyvärr fick jag skrämselhicka och sålde hälften i maj efter en dålig rapport. Ett problem med detta bolaget kan vara att mitt psyke inte kan hantera det volatila resultatet. Glädjande nog var nästa rapport betydligt bättre och de har kursmässigt kommit tillbaka och en utdelning på 11 öre per aktie erhölls i november,

Jag har en del av portföljen som består av lånefinansierad high yield. Jag utökade den med 130 Volati pref i början av december till en i efterhand något hög kurs 560 kr. Jag tror dock att de har långsiktig potential för uppvärdering och medans man väntar kommer de kvartalsvisa utdelningarna.

Sist men inte minst så skall nämnas en marginellt utökad position i Beijer Alma till kurs 213 samt arbitrage i Handelsbanken då jag kunde byta mina A-aktier till B-aktier men en mindre förtjänst. Den del av SCA som jag hade i min KF åkte också ut till förmån för Coor vilket jag skrivit om på bloggen i början av 2016.




torsdag 19 januari 2017

Utdelningar 2016

Som en del av utvärdering av 2016 så har jag summerat ihop årets utdelningar. Det blev den netta summan  av 173 458 kr vilket överträffar prognosen som jag gjorde tidigare i februari på bloggen och är nytt all time high.

Förklaring till ökningen är att jag har återinvesterat en del utdelningar, omplacerat till högre direktavkastning samt utökat min belåning.

Belåningen är en del av min strategi för att skapa kassaflöde, dvs jag köper högavkastande värdepapper som t ex preferensaktier eller high yield obligationer med 100% belåning.  I dagsläget ligger min belåning på ca 10% av portföljvärdet.

För året hoppas jag på utdelningsökningar såklart samt att jag skall lyckas med nya affärer och arbitrage för att öka på farten.

Mina högavkastare är numera Volati pref, Boform pref, Bosjö fastigheter, Kallebäck Property, SAS pref och Pegreco Invest pref,