tisdag 31 mars 2009

Ner med IPRED!

Idag blir det tyvärr till att byta ämne. Jag är lite upprörd över den nya IPRED-lagen nämligen som träder ikraft imorgon. Inte för att jag är emot upphovsrätt (även om dagens extrema antal år som täcks är orimliga) utan för att det drabbar rättssäkerheten. Jag tycker att det leder till:

-Det avgörs i civilmål och inte som brottsmål. Beviskraven är då lägre.
-Privata aktörer får behörigheter som rimligen bör begränsas till rättsvårdande myndigheter.
-Skärmdumpar är inte bevisning av god kvalitet.
-Osynkroniserade klockor kan leda till att man blir knuten til någon annans IP-adress. Med dynamisk IP-adress så får man en ny IP-adress varje gång du kopplar upp dig mot din opertör och är inte din operatörs klocka synkroniserad med piratjägarnas så är det förväxlingsrisk.
-Ingen människa är felfri. Felaktiga avskrivingar av IP-adresser har redan drabbat en del oskyldiga när t ex polisen jagat pedofiler. (Här kan det dock vara en försvarbar kostnad för samhället att det blir lite fel i arbetet. )
-Öppna nätverk kan användas av andra samt att krypterade nätverk är inte omöjliga att knäcka för den som är kunnig.

Så nu blir det till att bojkotta upphovsrättsindustrin. Jag vill tacka det oändliga antal bloggar och kommentarer som föreslagit detta. Jag skall med risk för husfriden (blir en del förhandling med min sambo) undvika att köpa musik och film. Det skall kosta att köpa vår gemensamma rättssäkerhet!! Och för att slutligen återgå till bloggens huvudämne investeringar kan jag konstatera att jag inte har några aktier med kopplingar till upphovsrättsindustrin.

söndag 29 mars 2009

Brio - ny möjlighet?

Tidigare i månaden kom nyheten att Brio kommer att rekapitaliseras. I media har detta ibland beskrivits som en rekonstruktion men i formell mening är detta inte en rekonstruktion genom domstol utan enbart baserad på frivillig förhandling. Resultatet är att huvudägaren Proventus täcker en del samt en stor långivare , Nordea Bank, kvittar sin fordran mot nyutgivna preferensaktier. Gamla aktieägare får möjlighet att delta i en nyemmission och de gamla stammaktierna får vid full teckning 6,1% andel av Brio vilket är en mycket kraftig utspädning.

Som jag förstår det berörs inte det noterade förlagslånet. I höstas valde jag att sälja hela mitt innehav (förutom nominellt 1000 kr) då jag var rädd för att Brio inte hade den finansiella styrkan i den här finanskrisen. Jag funderar nu på om ett nytt inhopp i förlagslånet kan vara aktuellt. Ett inhopp skulle då vara villkorat att jag kommer över en liten post till en skamkurs där riskreward-profilen blir mycket tilltalande. Min syn på Brio är att de har ett starkt varumärke, en stark huvudägare i Proventus samt bra produkter. De negativa sidorna är svårigheter att nå ut till försäljningskanalerna samt att lågkonjukturen inte kommer att blåsa över på ett halvår.

lördag 28 mars 2009

Utdelningssäsong

Nu när våren är nära så vet man att det är säsong för utdelningar. Fördelen med bloggen är att jag är anonym och det är endast min sambo samt numera min ena syster som vet vem jag är. Därför känns det helt OK att lägga ut vad årets skörd blir. Totalen i år är 25601 vilket är drygt 19% mindre än förra året. Bland annat har flera bolag sänkt utdelningen, SEB har slopat den helt och inga bolag har extrautdelningar. Dessutom har jag har sålt preferensaktierna i fastighetsbolaget Sagax vilka hade mycket hög utdelning.

Bolag Utdelning
Avanza 4080
Castellum 220
Elous Vind 0
Holmen 900
Industrivärden 1350
Lundbergs 1140
Pfizer 1275
Sandvik 4520
SCA 1050
SEB 0
SHB 3584
Seco Tools 4902
Volvo 2580
Total 25601

torsdag 26 mars 2009

Avslutat arbitrage Handelsbanken

Idag avslutade jag arbitraget mellan A- och B-aktier i Handelsbanken. Jag gick tillbaka till en position i A-aktier. Känns som det är möjligt att dra detta ett varv till istället för att ligga och vänta på att den inverterade spreaden ska öka kraftigt igen. Nettot blev 510 kr. Jag gjorde också en trade i Seco Tools då det låg några vårdslöst höga köpordrar i morgoncallen. Vinsterna har jag, precis som jag gjort de senaste veckorna, lagt på nya aktier i Castellum. Avanza har courtagefri handel i Castellum under mars månad. Jag har nu lagt till Castellum i listan över mina innehav.

onsdag 25 mars 2009

Finanskrisen äntligen förklarad

Läste på ett forum på Marketwatch.com en ganska pedagogisk liknelse om finanskrisen. Här är berättelsen och jag tackar signaturen AAAAmerican.

Heidi is the proprietor of a bar in Berlin. In order to increase sales, she decides to allow her loyal customers - most of whom are unemployed
alcoholics - to drink now but pay later. She keeps track of the drinks
consumed on a ledger (thereby granting the customers loans).

Word gets around and as a result increasing numbers of customers flood into Heidi's bar.

Taking advantage of her customers' freedom from immediate payment
constraints, Heidi increases her prices for wine and beer, the
most-consumed beverages. Her sales volume increases massively.

A young and dynamic customer service consultant at the local bank
recognizes these customer debts as valuable future assets and increases
Heidi's borrowing limit. He sees no reason for undue concern since he has the debts of the alcoholics as collateral.

At the bank's corporate headquarters, expert bankers transform these
customer assets into DRINKING-BONDS, ALKAY-BONDS, PUKER-BONDS and VOMIT-NOTES. These securities are then traded on markets worldwide. No one really understands what these abbreviations mean and how the securities are guaranteed. Nevertheless, as their prices continuously climb, the securities become top-selling items.

One day, although the prices are still climbing, a risk manager of the bank (subsequently, of course, fired due to his negativity) decides that
slowly the time has come to demand payment of the debts incurred by the drinkers at Heidi's bar.

However they cannot pay back the debts.

Heidi cannot fulfill her loan obligations and claims bankruptcy.

DRINKING-BOND and ALKAY-BOND drop in price by 95 %. PUKER-BOND performs better, stabilizing in price after dropping by 80 % VOMIT- NOTES nerver recover.

The suppliers of Heidi's bar, having granted her generous payment due dates and having invested in the securities, are faced with a new situation. Her wine supplier claims bankruptcy, her beer supplier is taken over by a competitor.

The bank is saved by the Government following dramatic round-the-clock consultations by leaders from the governing political parties. The funds required for the purpose of saving the bank were obtained by a tax levied on the non-drinkers.

Finally an explanation I can/may understand...

tisdag 24 mars 2009

En kort affär

Idag blev det till att trada i Seco Tools. Sålde dyrt och köpte tilbaka billigare och nettade 372 kronor...

Som jag skrivit tidigare följer jag också spreaden mellan Handelsbankens A- och B-aktie. Idag var den inverterade spreaden som mest uppe i 4,25 kr vad jag kunde se. Fortsätter den att öka så är det snart dags att byta från B- till A-aktien igen.

måndag 23 mars 2009

Handlat lite AIO...

Idag kom jag över ytterligare 20 000 nominellt i aktieindexobligationer med förfallodatum slutet augusti. Årsänta blir ca 8,7% om jag behåller dem till förfallodatum. Jag har nu totalt nominellt 60 000 i den här aktieindexobligationen.

Jag kan också konstatera att den inverterade spreaden i Handelsbanken är tillbaka och skillnaden var vid stängning ca 2 kr. Jag väntar dock ytterligare lite och hoppas på en ännu större spread innan jag byter tillbaka mina B-aktier till, förhoppningsvis, billigare A-aktier.

torsdag 19 mars 2009

Bankerna, helikopter-Ben och blankarna

Idag var det bankhausse på börsen. En orsak var givetvis att Fed i USA tillkännagav att man skall köpa statspapper med färska pengar, dvs penningmängen kommer öka i samma takt som sedelpressen går. Bernanke kommer nu praktisera vad monetaristen Milton Friedman beskrev med orden "deflation kan alltid bekämpas genom att släppa pengar från en helikopter". När en större mängd pengar jagar en bestämd mängd fysiska tillgångar leder till inflation. Förutom injektionen på obligationsmarknaden bör det leda till att priset på fysiska tillgångar stiger och på längre sikt att bankernas säkerheter blir nominellt mer värda. Positivt för bankerna alltså. Man kan nog också ana att en del blankare var tvungna att täcka sina positioner. Bland annat har spreaderna mellan olika aktieserier varit inverterade en tid. Handelsbanken, som jag skrivit tidigare om, har de senaste veckorna haft en A-aktie som är billigare än B-aktien. Idag steg A-aktien så kraftigt att den fick samma betalkurser som B-aktien. Även SEB har haft en inverterad spread mellan A- respektive C-aktien. I dessa turbulenta tider så har A-aktien varit billigare än C-aktien men idag så steg A-aktien mer än C-aktien och stängde något högre en C-aktien. Då det är A-aktien i respektive bank som huvudsakligen används för blankning så tror jag att täckning av korta positioner var en stor del av haussen idag.

Tyvärr är det inte möjligt att blanka Handelsbanken B och SEB C hos Avanza. Jag har tidigare velat ta en position för att tjäna på spreaden genom att blanka Handelsbanken B och köpa Handelsbanken A när spreaden var stor för någon vecka sedan. En sådan position hade jag stängt idag. Istället fick jag nöja mig med att byta över mina dryga 500 Handelsbanken A till Handelsbanken B idag (dessa transaktioner gjorde jag idag till kursen 122 i båda aktieslagen). Jag hoppas att den inverterade spreaden återvänder då kan det bli 5 till 9 kronor att tjäna per aktie.