söndag 26 oktober 2008

Ute ur DV!

I fredags lyckades jag sälja mina sista konvertibler i DV till kursen 40%. Totalt en förlust på drygt 50%. Trots överhängande konkursrisk så är jag inte mycket sämre än index. Idag kan jag konstatera att detta var en mycket onödig förlust och jag borde ha hört varningsklockorna mycket tidigare.

Jag har fortsatt med att handla kortsiktigt i Seco Tools vilket resulterat i lite vinster som jag fördelade på kassan och utökat innehav (+15 aktier).

Volvo blev en stor besvikelse. Jag hade inte föreställt mig att Q3 skulle bli så svagt. Resultattappet överstiger volymeffekterna och det var ett högt kostnadstryck. Får hoppas att det minskar framöver med sjunkande råvarupriser och mindre press i produktionssystemen. Orderingången blev svag men jag hade i min enfald föreställt mig att det var diskonterat i kursen. Kundfinansieringens kreditförluster har tredubblats i år jämfört med föregående år och har trots detta en god lönsamhet. Men även här är ju framtidsutsikterna mycket osäkra och det är lätt att dra en parallell till t ex SEB och Swedbank. Slutligen kan jag konstatera att Volvo Bussar lägger ännu ett förlustkvartal bakom sig. Hur länge skall AB Volvo ha tålamod med denna dottern?

onsdag 22 oktober 2008

Rapportvecka

Det var med glädje som jag läste Handelsbankens rapport idag. Låga kreditförluster, bra kostnadskontroll och mycket god likviditet. Tyvärr fick rapporten inget utslag på aktiekursen men det kommer förhoppningsvis på sikt. Om jag hade haft pengar över så hade jag gärna ökat mitt innehav. Det skall bli spännande imorgon då de tre andra storbankerna kommer med sina rapporter och speciellt SEB där jag har ett litet innehav. På fredag kommer Volvos rapport och jag tror att lönsamheten för Q3 kommer att vara god. Riskerna tror jag ligger inom tre områden: orderingång, balansräkning (kundfinansieringen) samt kassaflöde.

I övrigt har jag legat still och inte ändrat några innehav förutom att jag tradat lite i Seco Tools och för delar av de vinsterna har jag ökat min position. Detta har resulterat i att jag nu har utökat innehavet med det otroligt höga antalet 22 st aktier....

söndag 12 oktober 2008

Börskaoset fortsätter - fastighetsexponering nedragen

Jag är minst sagt chockad över utvecklingen på börsen den gångna veckan. Får hoppas att våra kloka politiker kan komma fram till konkreta åtgärdar som kan få stopp på detta vansinne. Innerst inne tror jag nog att det är bra att köpa när andra är rädda och panikslgna men jag tvivlar denna gång. Jag har inga pengar att köpa för utan ligger kvar och har pengar i reserv för att klara mina åtaganden på de utställda säljoptionerna.

I veckan lyckades jag dock bli av med mina förlagslån i RURIC med en förlust på 2000 kronor. Sedan jag gick in där har bolagets aktiekurs kollapsat och aktien handlades i fredags under kursen för nyemissionen vilket är mycket illavarslande. Avyttringen av RURIC var sista steget i att dra ner min fastighetsexponering. Jag är dock mycket nöjd med att ha minskat min exponering mot fastigheter (räknar här inte in mina 100st aktier i Lundbergs) från ca 190 000 till knappt 30 000.

onsdag 8 oktober 2008

Paniken fortsätter...

Digital Vision sagan tog sig vidare till nästa kapitel idag. Jag tycker nästan det var som ett "pling - nu är det dags att vända blad" som på sagorna man lyssnade på som liten. Det ser ut att bli rekonstruktion vilket innebär att jag har förhoppningar om att utfå 20% till 60% av nominellt belopp. Helt klart bättre än väntat då jag mentalt var inställd på konkurs.

Vad gäller mina portföljomplaceringar har jag gjort en del. Jag avyttrade 2600 Sagax preferensaktier samt ytterligare 300 st i min IPS-depå. RURIC har jag inte lyckats avyttra utan sitter fast ett tag till. Vad gäller min IPS-depå funderar jag på att köpa något annat istället för Sagax. Sandvik eller Industrivärden skulle vara möjliga kandidater.

Kan dock inte annat än konstatera att jag har mycket svårt att förstå en del av värderingarna på börsen. Volvo t ex fick sig en omgång i Dagens Industri idag. Man ifrågasätter där balansräkningen där en bytande del av omslutningen består av kundfinansiering (ca 90 miljarder enligt DI). Är DIs slutsats att Volvo skall värderas som en bank? Då är vi snart där. Volvos eget kapital värderas ungefär som Handelsbanken vid dagens slutkurser. Jag ligger nu back ca 22 000 kr på mina utställda säljoptioner i Volvo. Tyvärr är jag envis och vägrar köpa tillbaka dem med en värdering som bygger på skräck och rädsla. En möjlig förklaring till att börsfallet får ett eget momuntum kan vara sk livbolag och traditionella pensionsförsäkringar. Dessa konstruktioner som på sätt och vis kör med nästan full belåning eller ännu mer (underkonsoliderade försäkringsbolag finns ju) blir ju tvingade till massförsäljningar vid dessa börsfall av historiska proportioner.

måndag 6 oktober 2008

Panik på börsen

Just nu styr rädslan börsen och folk gör panikförsäljningar och säkert en del tvångsförsäljningar bland de som är överbelånade. Jag fortsätter envist att tro att det är för sent att kliva ur börsen generallt sett. Visst kan det rasa mer men börsen kan också gå upp något så jag ligger fortsatt kvar. Jag ligger också ganska ansträngt till på mina utställda säljoptioner i Sandvik och Volvo men jag är lika envis med dem.

Jag har dock beslutat mig för att dra ner på min fastighetsexponering. Idag sålde jag ytterligare nominellt 40 000 kr i Balder förlagslån så där har jag endast SEK 30 000 kvar. Skall sedan även titta på mina Sagax preferensaktier och RURIC förlagslån. Återkommer imorgon om hur jag agerat. Mitt resonemang bygger på två skäl. Nummer ett är att jag och min sambo vill köpa bostad och finansoron skall inte få äventyra detta och en privatbostad korrelerar i hög grad med räntenivån och andra saker som också påverkar finansiella intrument med fastighetsexponering. Nummer två är vad som hänt inom bankkrisen i Europa. Det är en i hög grad en likviditetskris vi ser som t ex den tyska krisbanken Hypo Real Estate. I det senare fallet är det inga kreditförluster som framtvingat krisen utan att man lånar ut med långa löptider och finansierar sig på korta löptider. Hypo Real Estates irländska dotterbank Depfa som är starkt bidragande till moderbankens kris är vad jag förstår specialiserat på att finansiera offentliga verksamheter där skattebasen är en "informell säkerhet". Mycket låg risk i utlåningen med andra ord. Till detta kommer en lågkonjunktur. Detta tror jag kommer begränsa finansieringsmöjlighterna för och kan påverka prisbilden på kommersiella fastigheter även i Sverige. Risken skall inte överdrivas förstås men jag vill inte ta den.

Sagan om Digital Vision fick sig en ny vändning i morse då det blev handelsstopp. Det medförde att jag inte kunde försöka sälja någon del av mitt innehav. I skrivandets stund har ingen ny information kommit och hoppet står väl till en rekonstruktion. VKG fick till exempel i somras en rekonstruktion godkänd och där fick fordringsägarna nöja sig med 40%. Så jag hoppas att jag inte förlorar hela mitt innehav i DV.

söndag 5 oktober 2008

Bostadsvisning

Jag och min sambo var på bostadsvisning idag. Det var öppen visning av ett radhus i en kranskommun runt en av Sveriges större städer. Vi var de enda där under den första halvtimmen av visningen innan vi åkte därifrån. En halvtimme återstod då av visningen. Inte en enda som bara känner på området, inte ens en nyfiken granne. Kändes mycket märkligt då det brukar vimla av andra intresserade på liknande visningar. Huset var dock inget för oss så jakten går vidare i stilla lunk då vi inte tror att man behöver ha bråttom på dagens bostadsmarknad.

Imorgon blir det spännande... farsen med Digital Vision fortsätter...

lördag 4 oktober 2008

Digital Vision

Ser inte ut som om det blir en positiv lösning i Digital Vision. Hoppet står till en rekonstruktion. Och jag riskerar att förlora ytterligare 45 000 kr. Inte trevligt att förlora pengar men det ingår i spelet. Trots allt är det bara att bita ihop och gå vidare och jag har endast mig själv att skylla på.

Skandalen i det hela är att DV inte har betalat till VPC (kontoförande institut) för den konvertibelränta som betalades ut vid månadsskifte. Eventuellt skall den räntan krävas tillbaka. Detta låter mycket tvivelaktigt och jag undrar då hur serösa VPC är. Distribuerar de utdelningar och räntor på kredit?

Annars har det varit en lugn vecka. Köpte dock ytterligare aktieindexobligationer som ger 1,5% på en månad, vilket ger drygt 16% uttryckt i årsränta.