onsdag 28 maj 2008

Konvertibelbyten

Sålda av hela mitt innehav i Zodiak Television konvertibeln idag till kursen 146%, vilket jag är nöjd med. Vill ej riskera något genom att först konvertera till aktier och sedan acceptera budet. Jag är rädd att något kan gå fel eller dra ut på tiden och att jag då missar någon deadline för accept eller liknande.

Idag ökade jag också på mitt innehav av konvertibler i Systematiska Kapitalförvaltning. Tror att bolaget har potential och att konvertibeln är en bra ingång då det är lite av hängslen och livremmar samtidigt som jag, förhoppningsvis, sitter med i hissen uppåt tillsammans med aktieägarna.

måndag 26 maj 2008

Bud på Zodiak Television

Idag lades ett bud på Zodiak Television på 40 kr per aktie. Jag äger konvertibler i Zodiak Television och villkoren är sådana att man kan konvertera till kursen 27 kronor. Budpremien för konvertibeln , om man kan kalla det så, är 13 kr eller drygt 48% över konverteringskursen. Skall nu sätta mig in i hur man går tillväga med konvertibelinnehavet. Frågan är om jag kan sälja konvertiblerna till budgivarna eller om jag först måste påkalla konvertering och sedan sälja aktierna.

onsdag 21 maj 2008

Boktips

Jag har precis läst ut boken The Little Book Thats Builds Wealth. Boken är författad av Pat Dorsey som är verksam vid fondanalysföretaget Morningstar. Namnet på boken gjorde mig från början väldigt skeptisk då jag tycker att titeln placerar den i kategorin ”Investment for Dummies”. Trots namnet så är det en mycket läsvärd bok som jag tycker passar investerare på alla nivåer. Bokens tema är egentligen inte aktier utan ett försök att besvara frågan vad det är som gör att vissa företag har en uthålllig och konkurrenstålig hög avkastning på kapital. Svaret på frågan är vad Warren Buffett kallar ”economic moat” – på svenska ekonomisk vallgrav – och som författaren även beskriver som durable competetive advantage.
Ekonomiska vallgravar delas sedan in i fyra kategorier. Nedan är de nämnda med exempel:
-Intangible assets. Starka varumärken, patent eller andra regulatoriska fördelar som väldigt tillståndskrävande verksamheter.
-High switching costs. När kunden har stora kostnader eller besvär för att byta till en konkurrent, tänk på banker och programvaruföretag
-Network effects. Produkten Microsoft Office och kreditkort.
-Cost advantages. Råvaruföretag som är nära marknaden där produkten är dyr att frakta.
Författaren lägger mycket kraft på att gå igenom de fyra typerna och vad som är en ekonomisk vallgrav och vad som inte är det inom respektive typ. Sammanfattningsvis tycker jag att den ger nya perspektiv på hur man väljer företag att investera. Den är också tydlig med att hitta företag bara är den ena delen och den andra delen är att man skall värdera företaget och jämföra med företags pris (aktien) för att nå långsiktiga resultat som investerare. Tyvärr avslutas boken med några kapitel med nyckeltal och värderingsmetoder men jag tycker att det är onödigt att klämma in dessa och hade hellre sett fler kapitel om vallgravarna.

tisdag 20 maj 2008

Ändringar i portföljen

Under den senaste veckan har jag gjort en del ändringar i portföljen. Tänkte nämna dessa ändringar kort i det här inlägget men hoppas återkomma lite senare och skriva mer om de två köp som jag har gjort.

-Jag har minskat i Digital Vision konvertibel. Trots att bolaget har tagit många ordrar så var Q1 en katastrof. Den finansiella risken har ökat markant i bolaget. Jag valde därför att minska mitt innehav och gör därmed en kursförlust. Medräknat erhållna räntor så ligger jag ca 5% plus på den delen jag avyttrade, vilket är klart otillfredsställande med tanke på risken.
-Jag har ökat mitt inehav i Sagax preferensaktie. Tror att återköp kan vara möjligt.
-Jag har köpt en liten post konvertibler i Systematisk Kapitalförvaltning.

måndag 19 maj 2008

Handelsbanken löpte ut

I fredags förföll mina utställda optioner i Handelsbanken utan förlust. I januari ställda jag ut säljoptioner i Handelsbanken som jag då bedömde som en kvalitetsaktie med goda tillväxtmöjligheter. Jag gör idag samma bedömning om Handelsbanken. Det jag missade trots att det stod skrivet överallt var finanskrisen som pressade ner Handelsbankens aktiekurs. När det var som allra värst hade jag en orealiserad förlust på 16 000. Jag trodde dock att det kunde vara värt att vänta ut optionen av flera skäl. Mina skäl var att den handlades över lösenkursen (med undantag av några dagar) , jag var övertygad om en kapitalutskiftning i någon form samt att ökad volatilitet drivit upp optionsvärderingarna. Jag kan nu konstatera att jag hade rätt såtillvida att de förföll i utan förlust. Vinsten blev drygt 3 000.

söndag 11 maj 2008

Kiev, Ukraina

Jag har inte skrivit så mycket den senaste tiden på grund av brist på inspiration och tid. Det har varit mycket annat såsom nya arbetsuppgifter, bra väder och en underbar sambo. Ikväll tänkte jag dock skriva några rader om den tjänsteresa jag gjorde för tre veckor sedan.

Kiev var en intressant upplevelse. Någonting påminde om Moskva och Kiev kändes då som dess lillebror. Det var dock inte lika stora byggnader och inte lika många extrema lyxbilar som i Moskva. En sak som jag la märke till var att det var många byggen runtom i stan. Vägarna var katastrofalt dåliga och var nog bland de sämsta jag sett bland östeuropas huvudstäder så det finns mycket kvar att göra. Ukraina torde också ligga bra till i den nuvarande prisboomen på jordbruksvaror. Hoppas att de utnyttjar det på rätt sätt. Historiskt hade de ju en boom som exportör av jordbruksvaror under 1800-talet som fick bland annat Odessa att blomma uppp och bli östeuropas Paris. Får avsluta med att säga att de människor jag träffade var mycket vänliga och seriösa. Om de får representera Ukraina i stort så borde landet kunna fortsatta att utvecklas i rätt riktning.

I övrigt så har jag en del investeringsbeslut framför mig. Min utställda säljoption i handelsbanken förfaller på fredag så nu gäller det att det inte blir ett stort kursras. Jag funderar också på att köpa fler Sagax preferensaktier. Jag tror att man kan få en avkastning där på mellan 7 och 17 procent per år med störst sannolikhet i den övre delen av intervallet.