måndag 21 april 2008

Beslut säljoption Handelsbanken

Det blev inget återköp idag av min utfärdade säljoption i Handelsbanken. Imorgon är det bokslut och det blir spännande att följa hur det går.

I övrigt tycker jag det är svårt att hitta köpvärda aktier. Avanza är dock en kandidat för tilläggsköp. Sedan har ett nytt företag dykt upp på radarn som jag vill lära mig mer om och det är Systematisk Kapitalförvaltning. Systematisk Kapitalförvaltning, en hedgefondförvaltare, borde dela vissa bra egenskaper med Avanza såsom förvaltningsavgifter som stabil inkomstkälla, låga rörliga kostnader och ett väldigt lågt investeringsbehov. Systematisk kapitalförvaltning har förutom aktien även en konvertibel som är noterad och det är möjligt att den kan vara mer intressant än aktien då det blir en annan begränsning på nedsidan.

söndag 20 april 2008

Strategi: Utfärda säljoptioner

En strategi som jag använt under de senaste tre åren är att ställa ut säljoptioner. Strategin är egentligen inte generell då jag inte ställer ut säljoptioner slumpartat och hoppas att marknaden i stort går min väg. Istället väljer jag företag som jag tror på enligt vissa kriterier. Ett företag ska ha en stark position på sin marknad, ha en bra direktavkastning och i övrigt vara rimligt värderad med tanke på t ex PE-tal för att uppfylla mina villkor. Men enbart dessa kriterierna räcker inte. Jag vill gärna att kursen ska ha gått ner lite just när jag ställer ut säljoptionerna. Jag väljer därefter en lösenkurs som ligger en bra bit under vad den för tillfället handlas till men vanligtvis cirka tio till tjugo procent under den gällande kursen. Detta för att få en bra säkerhetsmarginal (margin of safety) i mitt beslut.
Ett annat sätt att se på min strategi är att det är ett sätt att tjäna pengar på starka företag som jag tror på men som inte är tillräckligt köpvärda vid den gällande kursen. Istället tjänar jag pengar på den premie jag erhåller vid utfärdandet av säljoptionen. Går allt bra och aktiekursen inte går under lösenkursen får jag ju behålla premien. Om kursen går ner får jag möjlighet att köpa aktier i ett företag som jag tror på och till en förmånlig kurs. Ofta gör den erhållna premien att ett eventuellt inköpspris hamnar ytterligare 2-7 procent under optionens lösenkurs.
Från 2005 till idag har jag tjänat drygt 30 000 kr på min strategi om man tittar på förfallna optioner. Jag har ställt ut totalt åtta säljoptioner och hittils har jag inte gjort en enda förlust på förfallna optioner. Vad gäller de tre säljoptioner som jag för tillfället har utestående så gäller följande:
Sandvik, 1000 st, lösenkurs 70, premie 4 kr per option, förfaller februari 2009
Volvo, 1040 st, lösenkurs 78,79, premie 8,30 per option, förfaller januari 2009
Handelsbanken, 1000 st, lösenkurs 170, premie 3 kr per option, förfaller maj 2008
Av ovanstående innehav känner jag mig säker med Sandvik och Volvo. Handelsbankens kurs har tyvärr fått sig en knuff ner och är egentligen det första testet av min strategi. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag skall köpa tillbaka den nästa vecka eller låta den löpa till förfall. Nästa vecka händer nämligen en hel del med Handelsbanken då det är delårsbokslut och utdelningen lämnas. Utdelningen har dock en fördel och det är att extrautdelningen justerar ner lösenkursen med ca 5 kr. Jag hoppas kunna fatta ett beslut senast måndag morgon.

fredag 18 april 2008

Aktiebrevsnostalgi

Trots att det är mer än åtta sedan jag tog mitt pick och pack och lämnade barndomshemmet så får jag ofta med mig lite gamla grejor när jag hälsat på hos mina föräldrar. Senaste besöket bjöd på enorm nostalgisk överraskning. Min mor hade uppenbarligen rensat i bankfacket och hittat två gamla aktiebrev i mitt namn. Jag misstänker att breven är för mina första egna aktier som mina föräldrar köpte till mig under åttiotalet. Aktiebreven är på aktier jag fick i Skandinvaiska Enskilda Banken. Jag funderar på att rama in dem och sätta upp dem på väggen men det får vänta tills vi har ett större boende. På sätt och vis är det synd att aktiebreven avskaffats och att man har vad man kan kalla ett elektroniskt kontobaserat system. Med aktiebrev hade daytrading och mycket korta affärer varit svårare eller omöjliga och det skulle hindra många småsparare att gå in i den fällan.

tisdag 15 april 2008

Ökar i Balder förlagslån

Idag valde jag att öka min position något i Balder förlagslån. Jag köpte 20 000 nominellt till en betalränta på 8,6 procent. Min bedömning av Balder är att risken fortsatt är förhållandevis låg. Jag tycker också att aktien kan vara intresant men jag låter mina fastighetsinnehav vara oförändrade i Hufvudstaden och fastighetsdelen i Lundbergs. En bra minianalys av Balder finns för övrigt på Davids Aktieblogg.

Läser man Balders årsredovisning så har soliditeten ökat under 2007 och de höjer soliditetsmålet vilket för mig som fordringsägare är tilltalande. Dock börjar jag fundera lite när Balders VD skriver att "efter 2007 står vi nu redo att växa i storlek när vi ser möjligheter därtill". Det finns en möjlighet att växa i ett finansiellt perspektiv men inte utifrån kvadratmeter. Balders aktie handlas till en ganska stor substanvärdesrabatt och jag undrar om han kan hitta lika billiga fastigheter som sin egen aktie...

lördag 12 april 2008

Nytt jobb

Jag skall ännu än gång avvika från området investeringar och komma in på ett mer personligt ämne. Jag har i veckan fått ett nytt jobb i den grupp jag idag jobbar i. En person skall sluta och jag blev då tillfrågad att ta över den personens arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna i den tjänsten är de mest krävande i gruppen bortsett från chefens uppgifter så det är ju ett steg uppåt och innebär med all sannolikhet ett visst lönelyft (har ännu inte diskuterat detta med chefen). Nu till anledningen till att jag tar upp detta på min blogg. Då chefen meddelade att min kollega skall sluta och gå vidare någon annanstans så gratulerade man personen och tyckte att det var roligt. När chefen talade om att jag skall gå vidare inom gruppen så var det ganska tyst och inget ”grattis”. Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan glädjas med sina kollegor och jag hoppas nu innerligt att detta inte skall fortsätta och utvecklas till någon slags konflikt. Får se om jag har anledning att återkomma om detta på min blogg.

onsdag 9 april 2008

Utdelningssäsong

Snart är det vår och det innebär förutom ljusa kvällar och lite värmande sol att årets utdelningar är på gång. En fördel med bloggen är att man är anonym och i mitt fall är det hittils endast min sambo som vet vem som döljer sig bakom TKI. Tänkte dra fördel av anonymiteten och lägga ut mina utdelningar då jag precis gjort en sammanställning av vad säsongens skörd blir.

Bolag

Utdelning
Avanza

2400
Holmen

1200
Hufvudstaden
700
Industrivärlden
1000
Köpenhamns flygplats
1461
Lundberg

900
Pfizer

1200
Sagax pref
3200
Sandvik

1740
SCA

1320
SEB

1645
SHB

6075
Seco Tools
7440
Volvo

1375
Totalt

31656

måndag 7 april 2008

Personalkonvertibler – mina synpunkter

I fredags läste jag i Dagens Industri att Peab planerar att ge ut personalkonvertibler till sina anställda. Tidigare har bland annat Skanska, Skistar, Assa Abloy gett ut personalkonvertibler för att nämna några. Tänkte därför ge några synpunkter angående teckning av dessa personalkonvertibler då det inte är helt ovanligt att börsnoterade företag erbjuder dessa till sina anställda.
Vad är då en konvertibel? En konvertibel är ett lån (obligation) till ett företag där man erhåller ränta. Lånet är också konvertibelt då lånets nominella belopp kan omvandlas till aktier till en förutbestämd kurs. I utbyte mot rätten att konvertera lånet till aktier så erhåller man lägre ränta. Indirekt köper man alltså ett lån (obligation) kombinerat med en köpoption. Köpoptionen betalar man för genom att avstå från högre ränta på lånet.
Till skillnad från vanliga konvertibler är personalkonvertibler normalt sett inte börsnoterade så det blir en mycket illikvid placering. Man bör därför tänka på att det blir en placering som är låst under lånets löptid vilket oftast är flera år. Det förekommer också att man ger låneerbjudanden för de som inte har sparade pengar för att köpa personalkonvertibeln . Dessa låneerbjudanden kommer då från en extern part. Vad man dock måste förstå är vad vad som händer med konvertibelns beståndsdelar när man finansierar sitt konvertibelköp med lånade pengar. Konvertibeln i sin grundform är en kombination av lån (obligation) och en köpoption. Lägger man då till att man lånefinansierat sitt köp så blir nettopositionen en köpoption då obligationen neutraliseras av lånet man tagit samt att man tar kreditrisken på företaget (du lånar av extern part och lånar vidare till konvertibelutgivaren). Denna köpoption är också dyr då kostnaden är räntedifferensen och ev avgifter. Bättre då att själv köpa en köpoptionen på börsen så slipper man att ta kreditrisken. Slutsatsen är alltså att aldrig låna för att köpa konvertibler.
Det som är positivt med en personalkonvertibel är att det kan vara ett sätt att få delaktighet i företaget och att konvertibler i normalfallet är mindre riskfyllkda än aktier. Populärt sägs ofta att den har obligationens trygghet kombinerat med aktiens möjligheter. Tyvärr betalar man för möjligheten genom att få sämre ränta på tryggheten alltså obligationen. Som det brukar heta: There is no free lunch!

lördag 5 april 2008

Min portfölj

Jag har för vana att varje vecka göra en sammanställning av min portfölj. Jag har främst två skäl för att göra detta. Det ena är att få en bra överblick och det andra är att över tiden kunna se hur portföljen utvecklas och kunna jämföra med index med mera. Kan också tillägga att detta är i princip allt jag äger då jag inte har hus eller bostadsrätt. Nedan är hur min portfölj är fördelad:

Aktier 53,0%
Aktiefonder 20,2%
Aktieoptioner -1,3%
Konvertibler 8,8%
Konto 2,9%
Obligationer 16,3%


Förändringar under det senaste kvartalet är huvudsakligen att jag har köpt fler aktier och omsatt säljoptioner. Aktieköp är att jag sålt Q-Med (tursamt nog innan katastrofala Q4) och köpt Avanza istället. Jag har därutöver gjort mindre tilläggsköp i Huvfudstaden, Handelsbanken och Volvo.Vad gäller säljoptioner så har optioner som jag ställde ut för drygt ett år sedan förfallit utan lösen i januari och då fick jag utrymme att ställa ut nya optioner vilket jag har gjort under den börsturbulens som varit. Jag har också ökat något i konvertibler (Zodiak Television) och diversifierat förlagslånen (obligationer) då jag minskat i Balder och köpt en ny post i Unibet.

Jag kanske också skall förklara varför aktieoptioner är -1,3% av min portfölj. När jag ställer ut säljoptioner så erhåller jag en kontant premie. Denna hamnar då intialt i kassan medan optionens marknadsvärde för mig som utfärdare av optionen är negativ. Min förhoppning är då att optionens värde skall gå mot noll och förfalla värdelös och jag kan då behålla den premie som jag erhållit.

Det skulle vara intressant att höra hur andra har viktat sina portföljer.

tisdag 1 april 2008

Spekulationer i Lundbergs

Idag steg Lundbergs med 11,7 procent till 380 kr och även Fabege och Castellum steg med 12 respektive 10 procent. Index (OMX30) steg med drygt 3 procent. Dock steg det av Lundbergs delägda Hufvudstaden med mer måttliga 2,4 procent. Undrar om det har spekulerats i en uppgörelse på fastighetssidan och med någon slags kombination av Castellum, Fabege och Lundbergs egna helägda fastighetsrörelse? Jag tror dock inte att Lundbergs skulle vara intresserade av att sälja den egna fastighetsrörelsen då det torde vara som att sälja familjesilvret.